ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ ΧΑΝΙΩΝ


ΦΑΡΑΓΓΙ 
ΤΑΒΕΡΝΑ - ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ  ΔΩΜΑΤΙΑ
Εστιατόριο - Ταβέρνα – Αγία  Ρουμέλη  Χανίων
 
ΤΗΛ .2825091225
Μικρό χωριό στις νότιες ακτές του Νομού Χανίων. Ανήκει στην επαρχία Σφακίων και βρίσκεται κοντά στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς.
Η Αγία Ρουμέλη το 1991 είχε 36 κατοίκους, ενώ στην απογραφή του 2001 παρουσιάζει μεγάλη αύξηση πληθυσμού, αφού έφτασε τους 121 κατοίκους.
 Ήταν Κοινότητα μέχρι το 1998 αλλά από το 1999 υπάγεται στον Δήμο Σφακίων. Το χωριό ήταν κτισμένο 800 μέτρα πιο πάνω (βορειότερα), αλλά το 1954 έτρεξαν πολλά νερά από το φαράγγι και χάλασαν τα περισσότερα σπίτια. Έτσι, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν αυτή τη θέση, ήλθαν πιο κάτω, κοντά στην παραλία και έκτισαν το νέο τους χωριό με το ίδιο όνομα.
ΦΑΡΑΓΓΙ 
ΤΑΒΕΡΝΑ - ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ  ΔΩΜΑΤΙΑ
Εστιατόριο - Ταβέρνα – Αγία  Ρουμέλη  Χανίων
ΤΗΛ .2825091225

 Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τον τουρισμό και την γεωργία.
Η Αγία Ρουμέλη, με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978. Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται μεγάλη κίνηση που οφείλεται στον μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων που περνούν το φαράγγι.

Υπάρχουν καλά και πολλά καταστήματα, η ταβέρνα ΦΑΡΑΓΓΙ ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.  Εκτός από τα φαράγγια και τα βουνά εδώ υπάρχουν απέραντα δάση και καταπληκτικές εκτεταμένες παραλίες-αμμουδιές, με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας (Κοίμησις Θεοτόκου), κτισμένη στην εποχή των Ενετών κατά ο 1500 πάνω στα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος ή του Απόλλωνα, όπου σώζονται ψηφιδωτά. Πανηγύρι στην Αγ. Ρουμέλη γίνεται κάθε χρόνο του Αγ. Πνεύματος.

Για την ονομασία του χωριού, διάφοροι ιστορικοί και μελετητές υποστηρίζουν πως έχει σχέση με την θεά (αγία) Ρωμηλίατων Ρωμαίων. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως είναι από τις αραβικές λέξεις άϊα και ρουμελί, που σημαίνουν νερό ελληνικό. 

Στην βυζαντινή εποχή ήταν φέουδο των Σκορδίληδων. Και οι Ενετοί την αναφέρουν στις απογραφές των, ενώ το 1834 ήταν ένα αξιόλογο χωριό με 28 οικογένειες που ήσαν όλες χριστιανικές. Στην απογραφή του 1881 ανήκε στον Δήμο Αγ. Ιωάννου, είχε 38 οικογένειες και 145 κατοίκους.


Στην εποχή της Τουρκοκρατίας, πολλές φορές οι Τούρκοι αποπειράθηκαν να αποβιβαστούν στην Αγ. Ρουμέλη, αλλά οι επαναστάτες τους εμπόδισαν. Tο 1867, οι Τούρκοι με 4.000 στρατό, αποβιβάστηκαν και οι Έλληνες υποχώρησαν στο φαράγγι. Τότε οι Τούρκοι προσπάθησαν να μπουν στο φαράγγι, αλλά οι Έλληνες τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν και αυτοί για εκδίκηση έκαψαν την Αγ. Ρουμέλη.
Τον Μάιο του 1941, η Κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού με τον βασιλιά Γεώργιο έφυγαν από την Αγ. Ρουμέλη για τη Μέση Ανατολή (Αίγυπτο).
ΦΑΡΑΓΓΙ 
ΤΑΒΕΡΝΑ - ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ  ΔΩΜΑΤΙΑ
Εστιατόριο - Ταβέρνα – Αγία  Ρουμέλη  Χανίων
 
ΤΗΛ .2825091225

Από την Αγία Ρουμέλη καταγόταν ο στρατηγός Νικόλαος Τζάτζιμος, που διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους, στην Μικρά Ασία και στους δύο Παγκόσμιους πολέμους.

Δυτικά από την Αγ. Ρουμέλη, βρίσκεται ένα επιβλητικό, ένα φοβερό κατασκεύασμα της φύσης: Το φαράγγι Δώματα Κλάδου. Όμως είναι τόσο δύσβατο που αυτοί που θα επιχειρήσουν να το διαβούν, πρέπει απαραιτήτως να βρουν ντόπιο καλό οδηγό από αυτούς που το γνωρίζουν καλά όπως είναι κάποιοι κτηνοτρόφοι από την Αγ. Ρουμέλη.


Ο νέος οικισμός της Αγ. Ρουμέλης, είναι κτισμένος από τους Φοίνικες. Η Τάρρα, περίφημη πόλη της αρχαιότητας, ήταν ανεξάρτητη. Είχε δικά της νομίσματα που στην μια όψη παρίσταναν κεφαλή αιγάγρου και στην άλλη μέλισσα. Εδώ ελάτρευαν τον Απόλλωνα. Υπήρχε και ιερό του Ταρραίου Απόλλωνος, απ’ όπου λέγεται ότι έφυγαν οι Κρήτες και ίδρυσαν το Μαντείο των Δελφών. 

Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Απόλλων μετά τον φόνο του Πύθωνα ήλθε στην Τάρρα όπου εφιλοξενήθηκε στο σπίτι του Καρμάνορα (ιερέα του Απόλλωνα) όπου εκεί είδε τη νύμφη Ακακαλλίδα και από τον έρωτά τους γεννήθηκαν οι δίδυμοι Φίλανδρος και Φυλακίδης.
Η Τάρρα είναι από εκείνες τις πόλεις της Κρήτης που το 183 π.Χ., υπόγραψαν συμμαχία με τον βασιλιά της Περγάμου Ευμένη Β’.
Δεν είναι εξακριβωμένο πότε και από ποια αιτία καταστράφηκε η Τάρρα.
ww.haniotika-nea.gr/agia-roumeli/